Artificial Intelligence in 2024

In dit interview met Timo Martosatiman, de Chief Artificial Intelligence Officer van HIP, krijgen we een voorspelling voor de baanbrekende ontwikkelingen van AI voor 2024. Ontdek hoe generatieve AI en Artificial General Intelligence niet alleen de technologische landschappen transformeren, maar ook ongekende kansen bieden voor bedrijven, creatieve industrieën, en professionals in de inkoopsector. Timo Martosatiman deelt zijn inzichten over de mogelijkheden en de ethische overwegingen die deze technologische vooruitgang met zich meebrengt.

Wat worden volgens jou de ontwikkelingen van AI in 2024?
In 2024 verwacht ik aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van AI, voortbouwend op de mijlpalen van 2022 en 2023. Specifiek generatieve AI, een vorm van artificial intelligence waarmee iemand automatisch teksten, afbeeldingen, audio en andere content kan genereren. Ik verwacht ook verdere tekenen van competente Artificial General Intelligence te zien, AI die net zo slim, zelfsturend en lerend is als de gemiddelde mens. Ik ben hier ontzettend enthousiast over, want ondanks de risico’s is het ook een onverwachte kans om een betere en fijnere toekomst voor iedereen mogelijk te maken.

“Die technologie volgt historisch gezien een curve, waarbij je ervan uit kan gaan dat om de twee jaar de competentie van de technologie of de kracht ervan verdubbeld zal zijn.”

De snelle vooruitgang in de wereld van kunstmatige intelligentie brengt ongekende mogelijkheden met zich mee. Het feit dat AI-geschreven teksten haast niet meer te onderscheiden zijn van menselijk geschreven teksten, brengt een revolutie teweeg in de wijze waarop we inhoud creëren en consumeren. Deze toegankelijkheid opent deuren voor mensen van alle vaardigheidsniveaus om hun ideeën met overtuiging en professionaliteit te uiten.

Voor de creatieve industrieën is de evolutie van visuele AI een gamechanger. Wanneer we AI-gegenereerde foto’s en video’s niet meer kunnen onderscheiden van werkelijkheid, verandert dit niet alleen hoe we entertainment ervaren, maar biedt het ook een krachtig instrument voor bijvoorbeeld ontwerpers en marketeers, die in staat zullen zijn visies en prototypes tot leven te brengen met een fractie van de tijd en kosten die voorheen nodig waren.

De filmindustrie staat op de drempel van een nieuw tijdperk, met AI die de capaciteit heeft om realistische bewegende beelden te genereren. Dit maakt de realisatie van visueel adembenemende scènes mogelijk zonder de beperkingen van traditionele filmtechnieken of budgetten. Bovendien zullen game-ontwikkelaars kunnen duiken in nieuwe niveaus van verhaalvertelling en spelersinteractie.

Op het gebied van spraaktechnologie zal AI een persoonlijker en responsiever niveau van interactie bieden met virtuele assistenten. Dit leidt niet alleen tot een natuurlijkere gebruikerservaring, maar vergroot ook de toegankelijkheid voor hen die afhankelijk zijn van spraak gestuurde technologieën vanwege beperkingen of voorkeuren.

In plaats van angstig te zijn voor de risico’s moet de nadruk liggen op de bevordering van transparantie, ethiek en verantwoord gebruik van AI. Door het omarmen van deze innovaties biedt AI de middelen om de menselijke creativiteit en efficiëntie te versterken, en helpt ons om zowel in de zakelijke wereld als in onze persoonlijke levens vooruitgang te boeken. Het is aan ons om deze kansen te grijpen en te zorgen dat we deze krachtige technologie op een wijze inzetten die de mensheid ten goede komt.

Wat hebben we aan deze nieuwe innovaties binnen het inkoopvak?
De nieuwe innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie kunnen binnen het inkoopvak een belangrijke transformatie teweegbrengen en bieden talrijke voordelen. AI kan ingezet worden om inkoopprocessen te automatiseren en te optimaliseren, wat tijd en kosten bespaart en de nauwkeurigheid verhoogt. Zo kunnen bijvoorbeeld algoritmes prijsontwikkelingen analyseren, leveranciers evalueren en aanbevelingen doen voor het beste aankoopmoment. AI-gedreven data-analyse kan risico’s in de supply chain inzichtelijk maken en helpen bij het voorspellen van marktveranderingen.

Ook de mogelijkheid voor AI om substantiële documentatie, zoals contracten en aanbestedingsdocumenten, zelfstandig te genereren en te beheren, verlicht de administratieve last voor inkopers. Dit stelt hen in staat zich te concentreren op meer strategische en waarde-toevoegende activiteiten, zoals relatiebeheer met leveranciers en het zoeken naar innovatieve oplossingen voor de organisatie.

De ontwikkeling in AI-gegenereerde content biedt ook mogelijkheden voor creatieve en doelgerichte marketing van aanbestedingen. Een AI-systeem kan verder een persoonlijke touch toevoegen aan communicatie met leveranciers door het genereren van unieke berichten.

Ten slotte kunnen AI-assistenten, zoals Alex Procuro, inkopers helpen bij het maken van complexe beslissingen door real-time gegevensanalyse en door het bieden van geavanceerde simulaties en voorspellende modellen voor verschillende inkoopscenario’s.

“De impact daarvan kan je niet onderschatten, want dan zal het voor de eerste keer zo zijn dat je niet alleen een menselijke collega hebt, maar ook een echt volwaardige AI collega.”

Hoe kunnen wij als inkopers AI optimaal gebruiken?
Door AI te integreren kunnen inkopers hun vaardigheden verbeteren, efficiënter werken en innovatieve oplossingen bieden. Deze technologie stelt hen in staat om meer strategische beslissingen nemen en meer creatieve waarde toe te voegen aan hun organisatie. Dit, terwijl ze ook voorbereid zijn op de toekomstige ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Bovendien biedt de opkomst van AI nieuwe mogelijkheden voor professionele groei en ontwikkeling. Met een open houding en bereidheid om te leren, kan iedereen in inkoop deze tools gebruiken om hun capaciteit te vergroten en een cruciale rol te blijven spelen in hun vakgebied.

Wat is hierbij het advies voor 2024 aan de inkopers?
Het advies voor inkopers in 2024 is om de technologische ontwikkelingen, met name AI, te omarmen als een kans voor professionele groei en verbetering van hun werkprocessen. Voor inkopers die momenteel minder bekend zijn met technologie, is dit een uitstekend moment om in zichzelf te investeren en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om technologie als een krachtige bondgenoot in hun werk te zien.

Junior inkopers hebben de unieke kans om AI te gebruiken als een tool om hun kennis en expertise in aanbestedingsprocessen te verdiepen. Dit kan hen helpen efficiënter en effectiever te zijn in hun rol.

Voor degenen in organisaties waar AI momenteel niet wordt omarmd, kan het waardevol zijn om het gesprek aan te gaan over de potentiële voordelen van deze technologieën. Het pleiten voor de integratie van AI kan leiden tot verbeterde innovatie en efficiëntie binnen de organisatie en helpt ook bij het voorbereiden op toekomstige uitdagingen en kansen. Door proactief te zijn in deze discussies, kunnen inkopers bijdragen aan de vooruitgang en concurrentiepositie van hun organisatie in een snel evoluerende markt.

Hoe kan jij, en wij als HIP, mensen helpen?
In onze AI-trainingen leren we hoe deze technologie werkt en hoe je deze praktisch kunt toepassen in inkoop- en contractmanagement. We zullen ons ook richten op specifieke tools zoals ChatGPT en Microsoft’s Co-Pilot, en door middel van praktische oefeningen zorgen we ervoor dat de kennis bijblijft.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Larissa Albersen via albersen@hollandinkoopprofessionals.nl of 06-14033475, of direct een bericht sturen via LinkedIn. Er zijn diverse trainingen gepland, we bieden ook maatwerktrainingen over andere thema’s en hulp bij het opstellen van een AI-beleid aan.

Mocht je nou geïnteresseerd zijn kan je direct aansluiten bij één van de komende trainingen:
· 19 januari, Locatie Utrecht
· 24 januari, Locatie Groningen
· 7 maart, Locatie Groningen