Gastcollege

Vorige week vrijdag was Michelle Rozenhart (honderd80) bij HIP voor een inspirerend gastcollege. Michelle is expert in aanbestedingsprocedures en deelde haar diepgaande inzichten. Zij gaf met name inzicht in het proces dat inschrijvers doorlopen als zij in de gelegenheid worden gesteld in te schrijven op een aanbesteding.

Michelle is kritisch op de bestaande aanbestedingsprocedures, waarbij ze benadrukte hoe belangrijk het is om, gezien het feit dat het om belastinggeld gaat, een significante maatschappelijke impact te maken. Ze deelde haar ervaringen (en die van inschrijvers in het algemeen) gedurende de verschillende fasen van de aanbestedingsprocedure: van marktconsultatie en publicatie tot de analyse door de inschrijvende partij. Hierbij benadrukte ze de strategische beslissingen die genomen moeten worden over het al dan niet inschrijven op een aanbesteding en de manier van communicatie tussen aanbestedende dienst en de inschrijvers. Er werd ook aandacht besteed aan het bezwaarproces, waarbij de machtsverhoudingen (door de aanbestedingswet) vaak onevenwichtig zijn, in het voordeel van de aanbestedende dienst.

Michelle gaf ook drie belangrijke tips:

  1. Consistentie in maatschappelijk verantwoord ondernemen: Als je zegt dat MVO belangrijk is, zorg dan dat dit consequent naar voren komt in je aanbestedingsdocumenten.
  2. Partnerschap: Je kunt โ€œvriendenโ€ zijn en tegelijkertijd kritisch op elkaar en geef de ander ook inspraak bij velengingen.
  3. Kritisch zijn op het gebruik van SROI via bouwblokken.

Het was een erg interessant en met name verrijkend gastcollege! Nogmaals dank aan Michelle voor haar komst!

๐—ช๐—ถ๐—ท ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—›๐—œ๐—ฃ, ๐——รฉ ๐—ถ๐—ป๐—ธ๐—ผ๐—ผ๐—ฝ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐˜๐ž๐ง ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ก๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ!