Inpakken maar!

Holland Inkoop Professionals (HIP)

2.955 volgers

20 april 2023

Mijn naam is Esmé Koerts. Ik ben 24 jaar en woonachtig in Winschoten. In totaal heb ik 4 jaar ervaring in het inkoop vak en ben ik één jaar in dienst bij Holland Inkoop Professionals (HIP) in Groningen. In dit artikel neem ik jullie mee in mijn eerste jaar bij HIP en mijn nieuwe aankomende opdracht.

In februari (2022) heb ik mijn eerste kennismakingsgesprek voor een functie inkoopconsultant bij HIP gehad. Normaal gesproken vind ik sollicitatiegesprekken erg spannend, alleen omdat ik de regiomanager van HIP Noord al kende via mijn vorige werkgever, hoefde ik alleen kennis te maken met de eigenaar van HIP. Het gesprek voelde gelijk al heel vertrouwd, het was luchtig en het gaf mij een enthousiast gevoel. Een leuke, jonge en dynamische organisatie waar veel ontwikkelmogelijkheden zijn. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook tijd voor leuke en gezellige momenten met het team. Vanaf mei 2022 was het zo ver en ben ik als tweede consultant van HIP Noord in dienst gekomen. Daarna is het eigenlijk allemaal heel snel gegaan! 

Mijn eerste opdracht

Vanaf mei tot november ben ik op detacheringbasis aan de slag gegaan bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (Nza) in Utrecht. Omdat HIP net een kantoor in Groningen had geopend en deze opdracht vrij kwam, heb ik aangegeven de afstand niet erg te vinden. Het leek mij een mooie kans om ervaring op te doen bij de Nza. Eén of twee keer in de week ging ik naar de Nza toe om daar op locatie aanwezig te zijn. Tijdens mijn opdracht heb ik geholpen met het verder professionaliseren van inkoop, het maken van standaard formats, het herschrijven van het inkoopbeleid en het uitvoeren van verschillende aanbestedingen. Dit was een leerzame periode, met een leuk team. 

Het werken op projectbasis 

In november is mijn eerste opdracht bij de Nza afgerond en ben ik overgestapt naar het werken op projectbasis. In november kwamen er allemaal aanvragen van opdrachtgevers binnen voor verschillende Europese aanbestedingen, dit kwam heel goed uit. 

Voor de gemeente Groningen voer ik drie Europese aanbestedingen zelfstandig uit. Twee aanbestedingen rondom de opvang voor nieuwkomers en één voor groenonderhoud. Voor de Rijksuniversiteit Groningen ondersteun ik bij een innovatieve RIC aanbesteding voor meubilair. Ook werk ik samen met een collega aan een aanbesteding die voorbehouden is aan een sociale onderneming bij het Deltion College. Het Deltion eist aan potentiële leveranciers dat ze beschikken over een PSO 30+ certificaat. Tot slot ondersteun ik een collega bij drie Europese aanbestedingen. 

Het werken als consultant is heel divers en leerzaam. Je komt in veel verschillende organisaties (en inkoopkeukens) waar je je kennis kunt delen, en tegelijkertijd ook veel leert. 

Holland Inkoop Professionals 

In mei vorig jaar ben ik dus gestart als consultant bij HIP Noord. We zijn het afgelopen jaar snel uitgebreid naar inmiddels zeven consultants en de komende maanden starten er nog drie nieuwe consultants. We zijn een hecht team en altijd met veel aanwezig op kantoor in de Mediacentrale in Groningen. Afgelopen februari zijn we verhuisd naar dit nieuw kantoor. Wij hebben het samen ingericht en er hangt een fijne en vertrouwde sfeer. In de pauze eten we met zijn allen en maken we vaak een wandeling. Als het regent slaan we de wandeling over en gaan we pingpongen. Eén keer per maand hebben we HIP Academie, dat is ons eigen trainingsprogramma binnen HIP voor trainingen van zowel onze hard en soft skills. Verder hebben we regelmatig een vrijdagmiddagborrel en om de twee weken hebben zijn we met zijn allen aan het bootcampen. Samenvattend kun je wel stellen dat buiten het feit dat iedereen zijn eigen opdracht heeft, we veel met elkaar ondernemen. 

Kortom, ik heb veel beleefd en geleerd in mijn eerste jaar bij HIP. Ik kijk met een trots en goed gevoel terug op de ontwikkelingen die ik heb meegemaakt. Ik kijk uit naar de volgende jaren waarin ik mijzelf nog verder kan ontwikkelen en kan meebouwen aan het team. 

Tot slot mijn nieuwe opdracht! 

Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn aanbestedingstrajecten. Deze lopen tot juni en daarna heb ik drie weken vakantie, voordat ik start met mijn nieuwe opdracht. 

Ik krijg namelijk de mooie en gave kans om als eerste Hipper voor drie maanden aan de slag te gaan op een internationale opdracht. Ik mag voor drie maanden aan het werk als Procurement Officer bij Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB)! Ik kijk er echt enorm naar uit om naar Bonaire toe te gaan. 

Ik hoop dat ik je heb mee kunnen nemen in mijn werkzaamheden. Bedankt voor het lezen van mijn artikel en wie weet tot snel! Als je interesse hebt in het volgen van mijn avontuur op Bonaire…. Voeg me dan vooral even toe op Linkedin

Met vriendelijke groet,

Esmé Koerts