Kijkje binnen HIP: Francis over haar rol als junior consultant

Francis Alberts“HIP is daarentegen zeker wat ik ervan had verwacht. Nikita en Esther hadden mij een goed beeld geschetst over hoe het zou zijn om bij HIP te werken. Hierdoor wist ik wat ik kon verwachten toen ik bij HIP begon.”

Holland Inkoop Professionals (HIP)

Hoe was jouw start bij HIP?

In september ben ik gestart bij HIP als junior consultant. Voordat ik bij HIP kwam, had ik al veel contact met de medewerkers van het kantoor in Groningen, hierdoor was het voor mij laagdrempelig om onderdeel te worden van het team. Vlak nadat ik startte bij HIP was de opening van ons nieuwe hoofdkantoor in Capelle. Hier heb ik de rest van de collega’s in Capelle aan den IJssel beter leren kennen, dit was voor mij erg fijn. 

Samen met een senior consultant ben ik gestart bij mijn opdrachtgever, waarbij ik aan de slag ging met verschillende soorten aanbestedingen. Bij deze opdracht ben ik momenteel nog steeds actief.

Kan je iets vertellen over je opdracht?

Momenteel ben ik werkzaam bij drie opdrachtgevers. Bij de eerst opdracht begeleid ik een Europese aanbesteding en een twee meervoudig onderhandse aanbestedingen met een senior consultant. Bij de tweede opdracht voer ik ondersteunende taken uit gerelateerd aan diverse aanbestedingen, bijvoorbeeld het samenvoegen van leidraden en het opstellen van beoordelingsmatrices. Tot slot de derde opdracht, hier werk ik, samen met mijn collega Robbin, toe naar het opstarten van diverse bouwtechnische aanbestedingen. Voordat de aanbestedingen kunnen starten, zijn wij verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de huidige situatie. Ik vind het fijn om voor drie opdrachtgevers werkzaam te zijn, dit geeft veel dynamiek aan mijn werkdag. Ook vind ik het prettig om het samen met een senior uit te kunnen voeren, hier leer ik veel van.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van een junior consultant eruit?

Dat hangt voor mij heel erg af van de opdrachtgever waarvoor ik werkzaam ben en de werkzaamheden die ik moet verrichten. Bij twee opdrachtgevers ben ik voornamelijk bezig met het accuraat opstellen van documenten en zorgen dat de documenten gebruiksklaar worden opgeleverd voor de deadline. Bij mijn andere opdrachtgever ben ik samen met de senior consultant verantwoordelijk voor de procesbegeleiding van de aanbestedingen. De werkzaamheden die ik dan uitvoer zijn het opstellen van selectie-leidraden, gunningsdocumenten, andere aanbesteding gerelateerde documenten en het voeren van overleggen met de verschillende projectteams. 

Is de inkoopwereld en HIP wat je ervan verwacht had?

Tussen hetgeen wat ik heb geleerd bij de minor inkoop en het echte werk zit wel een verschil. Bij de minor inkoop heb ik voornamelijk geleerd dat de inkoper zelfstandig de aanbestedingen van A tot Z uitvoert. Daarentegen werk je in het werkveld voornamelijk samen met materiedeskundigen. De materiedeskundigen beschikken over de informatie die je nodig hebt bij een aanbesteding.

HIP is daarentegen zeker wat ik ervan had verwacht. Nikita Smits en Esther Pontjodikromo hadden mij een goed beeld geschetst over hoe het zou zijn om bij HIP te werken. Hierdoor wist ik wat ik kon verwachten toen ik bij HIP begon. 

Welke van de vijf kernwaardes van HIP past het best bij jou?

Oprecht. Oprecht past het best bij mij omdat ik het fijn vind wanneer anderen oprecht en eerlijk naar mij toe zijn en ik ben dit ook naar anderen. Ik ben van mening dat als je oprecht bent richting elkaar, dat je dan samen verder kan komen.